Isnin, 10 September 2007

Arnab Masak Merah

Bahan-Bahan :
1 kilo daging arnab - digoreng ½ masak
1 kotak santan

Bahan A :
6 tangkai cili merah)
2 batang serai )
2 labu bawang besar )
2 ulas bawang putih ) dikisar halus
1 inci halia )
1 inci lengkuas )

Bahan B :
½ cawan sos cili
½ cawan sos tomato
½ cawan kismis
Sayur Campuran
2 helai daun kunyit

Sedikit minyak, garam dan gula

Hiasan :
Daun bawang/sup

Cara :
  • Tumis bahan A.
  • Bila wangi, masukkan bahan B.
  • Bila bahan B sebati dan sedikit masak, masukkan arnab yang ½ masak tadi.
  • Masukkan daun kunyit dan santan.
  • Bila didih, masukkan sayur campuran.
  • Masukkan kismis, garam, gula secukup rasa.
  • Bila telah naik minyaknya, angkat dan hidangkan dengan ditabur daun sup/bawang.

Tambahan :
Boleh dimakan dengan nasi, pulut kuning atau roti.

Tiada ulasan: